Životopis sv. Franje

 

SIROMAŠTVO LEŽAJA

 

33. poglavlje

Primjer gospodina Ostijskoga i pohvala njemu

63. Bila je tako velika nestašica kreveta i ležaja da se smatralo pravom ložnicom, ako je tko povrh slame prostro kakvu trošnu plahtu. Tako se dogodilo u vrijeme, kad se u Sv. Mariji Anđeoskoj održavao kapitul, da je onamo došao gospodin Ostijski59 sa skupinom vitezova i klerika da posjeti braću. Kad je vidio kako braća leže na zemlji i kad je promatrao ležaje koje bi netko mogao smatrati živinskim brlozima, gorko je zaplakao i rekao pred svima: "Evo, ovdje braća spavaju", pa je dodao, "a što će biti od nas bijednih koji uživamo toliko obilje?" Svi nazočni bijahu ganuti do suza i otiđoše duhovno mnogo sazidani. - Gospodin Ostijski bijaše onaj čovjek, koji se, kad je u Crkvi postao najvećim vratima, neprijateljima uvijek suprotstavljao, dok nije svetu žrtvu, onu blaženu dušu povratio nebu.60 O nježna li srca, o ponora li ljubavi! Uzdignut na visok položaj jadikovao je da nema velikih zasluga a po krepostima je bio uzvišeniji nego po svom položaju.

 

34. poglavlje

Što se neke noći desilo Franji zbog jastuka od perja

64. Jer je riječ o posteljama, pada mi na pamet nešto drugo što će možda biti korisno, ako spomenem. Od onoga vremena kad se ovaj svetac obratio Kristu, nastojao je zaboraviti sve svjetovno. Tako nije htio ležati na perini niti je pod glavom htio imati jastuk od perja. Ni bolest, ni gostoprimstvo kod svjetovnjaka ne mogoše ovu ogradu strogosti slomiti. Dogodilo se u samotištu u Grecciu. Kad ga je bolest očiju mučila više nego obično, bijaše prisiljen da protiv volje upotrijebi jastučić. Tako je prve noći u vrijeme Jutarnje svetac pozvao brata i rekao mu: "Noćas, brate, nisam mogao spavati niti sam se mogao dići na molitvu. Glava mi dršće, koljena klecaju, cijeli mi se sustav tijela trese kao da sam se najeo kruha od ljulja. "Držim - reče - da se u ovom jastučiću što ga imam pod glavom nalazi đavao. Nosi ga, jer više neću da pod glavom imam đavla." Brat je s očevim bolnim mrmljanjem susojećao, uzeo je dobačeni mu jastučić da ga odnese. Dok je izlazio, najednom je izgubio dar govora. Takav ga je snašao strah i bio je kao svezan te nije mogao ni noge maknuti s mjesta niti je bilo kamo mogao pokrenuti ruke. Za malo vremena, kad ga je svetac pozvao, pošto je za to doznao, bi oslobođen; vratio se i pripovijedao što je pretrpio. Svetac mu je na to rekao: "Sinoć, dok sam molio Povečerje, jasno sam osjetio da je đavao došao u ćeliju." I nastavio je: "Naš je neprijatelj silno lukav i pronicav. Kad ne može iznutra škoditi duši, nastoji bar pružiti joj razlog da mrmlja." - Neka poslušaju svi koji si "sa svake strane pripravljaju jastučiće" (Ezek 13, 18) da, na koju god se stranu okrenu, dospiju na mekušno. Đavao rado slijedi obilje materijalnih dobara, raduje se kad može biti uz udobne postelje, napose gdje to ne iziskuje potreba i gdje to zvanje brani. Ništa manje "stara zmija" ne bježi od čovjeka koji se lišio svega, bilo da prezire stanovanje sa siromahom bilo da se straši veličine siromaštva. Opazi li brat da se pod perjem nalazi đavao, njegova će glava biti zadovoljna i sa slamom.

 

____________

59. To je bio kardinal Hugolin

60. Ostia je bila luka staroga Rima na Tirenskome moru. Kasnije taj grad postade jednom od sedam tzv. suburbikarnih (pregradskih) biskupija. - Pisac ime toga grada etimološki tumači na različite načine i to sve primjenjuje na kardinala Hugona ili Hugolina, koga jednostavno nazivlje "gospodin Ostijski". - Naš prijevod na ovome mjestu ne može dočarati igru riječi latinskog izvornika.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1462
Ovaj mjesecOvaj mjesec51362
UkupnoUkupno6966696

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 63 

Administrator

franodoljanin@gmail.com