Životopis sv. Franje

 

SIROMAŠTVO NAMJEŠTAJA

30. poglavlje

60. Taj čovjek nije samo mrzio raskoš kuća, nego je silno zazirao i od mnoga i birana namještaja. Nije volio ni posuđe koje bi ga podsjećalo na svijet da bi sve oko njega upravo pjevalo o tuđinstvu i progonstvu.

 

31. poglavlje

Slučaj, kad je za Uskrs u Grecciu bio pripravljen stol i kako se po primjeru Kristovu prikazao kao stranac

61. Dogodilo se jednog Uskrsa da su braća u samotištu kod Greccia pomnjivije prostrla stol upotrijebivši bijeli stolnjak i stakleno posuđe. Kad je otac izišao iz ćelije te došao k stolu, ugledao ga je povišena i isprazno urešena. No, dok se stol smiješio, on se nimalo nije nasmijao. Neopazice i polako je zastao, na glavu je stavio kapu nekog siromaha, koji se tada ondje našao, i izišao je napolje. Vani je pred vratima čekao, dok braća ne počnu jesti. Ako on na dani znak ne bi došao, ne bi ga čekali. Kad su počeli jesti, pravi siromah je pred vratima zaviknuo: "Za ljubav Gospodinu Bogu - reče - pružite milostinju siromašnu i bolesnu starcu." Braća odgovoriše: "Uđi, čovječe, ovamo za ljubav onomu koga si zazvao." Tako je odmah unišao i pokazao se onima koji su blagovali. Ali što misliš kako su se braća strancu iznenadila? Dana mu je zdjelica i on je sjedeći sam na zemlji zdjelicu stavio u pepeo. "Sada sjedim - reče - kao mali brat", a zatim reče braći: "Primjeri siromaštva Sina Božjega moraju nas većma privlačiti nego ostale redovnike. Vidio sam prostrt i urešen stol i nisam smatrao da pripada siromasima koji idu od vrata do vrata." - Da je bio sličan onom strancu, koji je istoga dana bio sam u Jeruzalemu, dokazuje tijek događaja. Usprkos svemu tomu, rasplamtilo je srca svojih učenika, dok je govorio.

 

32. poglavlje

Protiv pohlepe za knjigama

62. Naučavao je da u knjigama valja tražiti "svjedočanstvo Gospodinovo"58 a ne gledati njihovu vrijednost; treba tražiti duhovnu izgradnju, a ne ljepotu. Ipak je htio da ih nekoliko ima i da budu na raspolaganje braći kad ustreba. Zato, kad je neki ministar molio njegovo dopuštenje da može zadržati skupocjene i vrijedne knjige, čuo je od njega: "Zbog tvojih knjiga ne želim izgubiti knjigu Evanđelja, koju sam obećao obdržavati. Ti učini što hoćeš, moje odobrenje ti neće biti zamkom."

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas161
Ovaj mjesecOvaj mjesec62970
UkupnoUkupno7052701

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66