Lišane: Mladomisničko slavlje fra Ivana Šimunca

Mladomisničko slavlje fra Ivana Šimunca odvijalo se u dva čina: prvi čin je slavlje mlade mise u crkvi sv. Nikole Tavelića i drugi čin, mladomisnički ručak u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“.

Sveukupno slavlje obilježeno je motom koji je izabrao fra Ivan, mladomisnik: „Zahvalan sam Onome koji mi dade snagu – Kristu Isusu Gospodinu našemu – jer me smatrao vrijednim povjerenja, kad u službu postavi mene“ (1 Tim 1, 12).

U nedjelju, 13. srpnja 2014. fra Ivan Šimunac (r. 1984.) proslavio je svoju mladu. U koncelebraciji s fra Ivanom, mladomisnikom, sudjelovali su fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, fra Damir Ćiro Čikara, župnik župe sv. Mihovila Lišane Ostrovičke, fra Petar Klarić, definitor i župnik župe Gospe Ružarice u Drnišu, fra Stipe Nimac, mladomisnikov kum, fra Mirko Klarić, mladomisnikov propovjednik, fra Ivan Jurić, domagistar bogoslova, fra Mate Gverić gvardijan samostana Gospe Visovačke, fra Marko Duran, gvardijan i župnik samostana sv. Ante Padovanskoga u Kninu, fra Kruno Bekavac, ispovjednik u župi i svetištu Gospe od zdravlja u Splitu, fra Ante Branko Periša, akademski slikar, profesor u klasičnoj gimnaziji u Sinju i ekonom u samostanu Gospe od Zdravlja u Splitu, fra Srećko Vekić, ispovjednik u samostanu Svete Marije u Zaostrogu, fra Nikola Ćurčija, župnik Svete Nediljice, Šibenik-Crnica, fra Božo Čurčija, župnik župe sv. Ivana Krstitelja na Konjevratima, fra Josip Klarić, dušobrižnik i ispovjednik u župi Gospe van grada, Šibenik-Varoš,

Kod oltara služili su kao ministranti bogoslovi: fra Filip Čogelja, fra Petar Komljenović i Kristijan Radas.

Na mladoj misi bili su nazočni i ovi bogoslovi: fra Ante Batinović, fra Lazar (Ivica) Perica, fra Ivo Rastočić, fra Martin Romić, fra Marko Đerek i fra Kristijan Šilić. Nazočni su bili i časni brat fra Stojan Damjanović, domeštar u novicijatu (Visovac) i časni brat fra Dujo Botteri, umjetnik (Split-Trstenik).

Tu je bio i Krešimir Nakić (Bulić, r. 1997.), sjemeništarac (Zadarsko nadbiskupsko sjemenište „Zmajević“ u Zadru).

Na slavlju mlade mise sudjelovala je, sa mnogim svojim sestrama, i časna majka s. Zdravka Gverić, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne (Šibenik).

Misu (Gospodine, Slava, Vjerujem, Svet, Jaganjče Božji, Zdravo Tijelo Isusovo, Zdravo Krvi Isusova i Budi hvaljeno u dva kora po tradicionalnom pučkom napjevu koji se pjeva u župi) pjevao je zbor župe sv. Mihovila, Lišane Ostrovičke pod ravnanjem s. Ljiljane Radaš, zborovođe; promjenjive dijelove (pjesme) mise (ulazna, prikazna, pričesna i izlazna) pjevao je mješoviti zbor župe sv. Ante Padovanskoga, Šibenik-Šubićevac pod ravnanjem Ane Grubić Miškić, prof. pjevanja, zborovođe.

Zbog kiše je izostavljena procesija od Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ do crkve sv. Nikole Tavelića.

Za prigodu slavlja mlade mise tiskan je „Vodič“ koji je svaki sudionik slavlja dobio u ruke radi boljeg praćenja i sudjelovanja.

Nakana mlade mise bila je za pok. Svetu (Živka), mladomisnikova oca.

Slavlje je animirao fra Stipe, mladomisnikov kum.

Na početku samoga slavlja mlade mise Mirjana Šimunac, mladomisnikova majka, podijelila je roditeljski i majčinski blagoslov ovim riječima: „Dragi sine fra Ivane, zahvalna sam dragom Bogu i dragoj Majci Mariji što su te doveli da postaneš svećenik franjevac. Neka Te dragi Bog i draga Majka Marija prate na životnom putu. Ja Te, Tvoja Majka blagoslivljam da uspiješ u životu i budeš dobar i sretan svećenik. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen.“

Potom je fra Damir Ćiro Čikara uputio Narodu Božjemu i Mladomisniku u ime župe sv. Mihovila, Lišane Ostrovičke i u svoje osobno ime, poruku dobrodošlice te ustvrdio da je dan mlade mise fra Ivana Šimunca za župu (župa sv. Mihovila - Lišane Ostrovičke obuhvaća pet sela (Lišane, Bulić, Vukšić, Prović i Ostrovicu) veliki događaj. Svećenik je, istaknuo je župnik, čovjek uzet iz naroda, pozvan od Boga, posvećen snagom sakramentalne milosti svećeničkog reda u okrilju Crkve i po djelovanju Duha Svetoga te poslan da u ovome svijetu nastavi Kristovo djelo naviještanja evanđelja u radu za kraljevstvo Božje.

Potom je uputio pozdravnu riječ gospodin Mario Mamić, krizmani kum, istaknuvši da su kao kumovi od najranijih školskih vremena prijateljevali i da ga je pratio tijekom cijelog njegovog odrastanja i školovanja, i kad je bilo kriza i kada ih nije bilo, moleći Boga da uspije. Učvršćivali smo se u vjeri. Bog ljubavi koji nas je poticao i bodrio, na kojeg smo u svakom trenutka računali, bio nam je podrška i pomoć u zgodno i nezgodno vrijeme.

Potom je fra Stipe Nimac, mladomisnikov kum, u svom pozdravnom govoru govorio o svećeničkom identitetu. Svećenički identitet potrebno je neprestano preispitivati i odgovarati na pitanje: Tko sam ja kao svećenik? I to s više strana: 1) Tko sam ja u vlastitim očima? – gdje se radi o zdravom odnosu svećenika prema sebi samom na svim razinama. Potom: 2) Tko sam ja u očima ljudi? – gdje svećenik mora uspostaviti zdrave društvene odnose i sagledati sebe s pozicija svoje društvene okoline. Te na koncu: 3) Tko sam ja u Božjim očima? – gdje svećenik odgovara na duhovni smisao svojega svećeništva što mu podaruje smisao i duševni mir. Na kraju je fra Stipe konstatirao: »Od svećenika vjernici očekuju samo jedno: da budu stručnjaci u promicanju susreta čovjeka s Bogom. Od svećenika se ne traži da bude stručnjak u ekonomiji, u graditeljstvu ili u politici. Od njega se očekuje da bude stručnjak u duhovnome životu.« Sve to od srca želim i našem dragom fra Ivanu, mojemu kumu na ovom početku njegova svećeničkog puta. Ne treba zaboraviti, ukazao je fra Stipe kumu i Božjemu narodu, milost Božju. Na našem putu mi nikad nismo sami, jer našu slabu i ograničenu narav uvijek potpomaže i usavršava milost Božja (Gratia supponit et perficit naturam).

Prvo čitanje pročitala je Dinka Šimunac, mladomisnikova nevjesta, otpjevni psalam gospođa Stela Dumančić Čuturić, članica Mješovitog zbora sv. Ante Padovanskoga (Šibenik-Šubićevac), drugo čitanje Stipe Šimunac, mladomisnikov brat, a Evanđelje fra Nikola Čurčija, najstariji svećenik iz župe sv. Mihovila, Lišane Ostrovičke.

Propovijed je vrlo nadahnuto, sadržajno i aktualno održao fra Mirko Klarić, župnik sv. Jeronima, Šibenik-Meterize (Propovijed donosimo u cjelosti)!

Molitvu vjernika „Bože, daj mir, jedinstvo svetoj Crkvi kršćanskoj“ pjevale su Iva Mamut i Nikolina Stipić, članice Zbora župe sv. Mihovila - Lišane Ostrovičke.

Prinos darova: Bibliju, križ, kruh, vino i vodu prinijela je obitelj mladomisnikova brata Ante: brat Ante, nevjesta Dinka, sinovke Valentina i Patricija i sinovac Jakov.

Poslije Popričesne molitve zahvalni govor održali su fra Joško Kodžoman, provincijal, fra Petar Klarić, definitor i župnik, fra Nikola Čurčija, najstariji svećenik iz župe i Antonia Kulaš, mladomisnikova rodica u ime Mladomisnikove obitelji. Potom je fra Ivan, mladomisnik podijeli svoj mladomisnički blagoslov.

Fra Joško Kodžoman, provincijal, uz čestitku obitelji, župi i Provinciji te osobno Mladomisniku ukazao je na potrebu odgovornosti za svećenička i redovnička zvanja. Bez te odgovornosti neće moći egzistirati Crkva. Župa sv. Mihovila Lišane Ostrovičke uvijek je davala veliki broj zvanja. Na tome župa treba i nadalje raditi. Budimo odgovorni pred Bogom, Crkvom i Narodom, istaknuo je fra Joško, provincijal te čestitao obitelji, posebno majci Mirjani i fra Damiru Ćiri, župniku, te na poseban način mladomisniku fra Ivanu, zaželjevši mu dobar početak u župi sv. Ante Padovanskoga u Kninu (prva služba u ulozi svećenika).

Potom se obratio fra Petar Klarić, definitor i župnik koji je ukazao na potrebu molitve za svećenička i redovnička zvanja, ali i naš ljudsko-kršćanski angažman i našu vlastitu odgovornost. Neka Te prati Božja pomoć i zagovor Gospe Visovačke na Tvom životnom i svećeničkom putu! - čestitajući Mladomisnulku završio je svoj govor fra Petar. A fra Nikola Čurčija u svom govoru prisjetio se  i spomenuo: „Točno na današnji dan pred  45. godina, nedjelja, 13. srpnja 1969. godine mladu misu su slavili četvorica mladomisnika iz Župe Lišane u borima kod sv. Mijovila: fra Ante Mijaljević, fra Ivan Rašić, fra Ivan Nimac i ja, fra Nikola Ćurčija. Tada je najstariji živući lišanski svećenik bio prof. fra Frano Nimac. A mi smo tada bili najmlađi, i slovili smo kao mladi i moderni svećenici iz Župe Lišane.

Fra Nikola je čestitao Mladomisniku i zaželio mu tri želje. „Prva je moja želja: Želim ti puno uspjeha u prvim svećeničkim koracima da ti mladost i modernost nečujno prolaze, a da ostane i ostari tvoje svećeništvo. Druga je moja želja: Želim ti da ne ostaneš dugo najmlađi lišanski svećenik. Svijet i Lišane trebaju novih lišanskih svećenika.  Treća je moja  želja: Neka bude i nadalje mladomisničkih slavlja u Lišanima i lišanskoj župi, toliko mnogo da i ti jednom postaneš najstariji lišanski svećenik kao ja danas“.

Na kraju je zahvalila u ime obitelji Antonia Kulaš, Mladomisnikova rodica, istaknuvši vrednotu zahvalnosti. Započela je i naglasila u svojem zahvalnom govoru Antonia: „Dragi moj brate, okupili smo se ovdje danas proslaviti svečani dovršetak dugotrajnog procesa tvoje pripreme za Bogu posvećeni život. Ponosna sam na tebe. Zahvalna sam Bogu što je upravo tebi dodijelio tu zadaću da naviještaš riječ Njegovu i Njemu na specifičan način zauvijek služiš. Potom je zaključila svoj govor ovim riječima: „Čestitam na ovom velikom i važnom koraku u tvom životu! Neka te Božja mudrost i Duh Sveti čuvaju i vode kroz život svojom snagom i mudrošću. Velikim srcem punim dobrote budi uzor svim vjernicima koje ćeš susretati, a na ponos svome ocu koji te gleda s nebeskih visina!“

Na kraju mlade mise fra Stipe, mladomisnikov kum ukazao je, još jednom, na vrednotu zahvalnosti, moto mlade mise i sveukupnoga mladomisničkoga slavlja: „Zahvalan sam Onome koji mi dade snagu – Kristu Isusu Gospodinu našemu – jer me smatrao vrijednim povjerenja, kad u službu postavi mene“ (1 Tim 1, 12), te na koncu sve koji su dobili mladomisnikovu pozivnicu pozvao na obiteljski ručak.

Fra Stipe, mladomisnikov kum, također je ukazao da na izlaznim vratima crkve članovi Frame župe sv. Mihovila (Lišane Ostrovičke) i Frame župe sv. Ante Padovanskoga (Šibenik – Šubićevac) dijele spomen-sličice kao Uspomenu na Mladu misu.

Na kraju mlade mise svi su zajedno otpjevali hrvatsku himnu: „Lijepa Naša“.

Drugi čin proslave mlade mise: Mladomisnički ručak, koji je priredila obitelj Mirjane Šimunac, održao se u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ umjesto u pripremljenom šatoru koji je urušilo silovito nevrijeme. Školu je ustupio gospodin Bore Savić, ravnatelj.

Na početku mladomisničkog ručka fra Stipe Nimac, mladomisnikov kum predvodio je molitvu Oče naš, Zdravo Marijo i pokoj vječni za pok. Svetu (Živka), mladomisnikova oca. Potom je fra Ivan, mladomisnik blagoslovio sve prisutne i jelo i piće koje smo blagovali.

Za vrijeme mladomisničkog ručka fra Stipe je pročitao pisane čestitke: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup metropolit, don Slavko Kovačić (Split), fra Vinko Prlić, definitor i župnik (Staševica), fra Petar Pletikosa, župnik (Promina), s. Zdravka Gverić, vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgješne (Šibenik), s. M. Dolores Mandić, opatica (Sestre Klarise, Split).

Osobno i uživo izrazili su svoje čestitke mladomisniku ovim slijedom govornici:

Fra Joško Kodžoman, provincijal; gospodin Ivica Musić, načelnik općine Lišane Ostrovičke, fra Mate Gverić, gvardijan Gospe Visovačke, fra Anđelko Domazet, profesor, magistar bogoslova i glavni urednik Službe Božje, fra Marko Duran, gvardijan i župnik (Knin), prof. dr. sc. Mile Mamić, Odjel za kroatistiku, Sveučilište u Zadru (Zadar), s. Zvonimira Nimac (Zagreb), Krešimir Nakić, sjemeništarac (Nadbiskupsko sjemenište „Zmajević“, Zadar), gospođa Ana Grubić Miškić, prof. pjevanja i zborovođa (Šibenik), gospođa Josipa Bepa Jurat, (član Zbora sv. Ante Padovanskog, Šibenik-Šubićevac) pjesnikinja (napisala je i izrecitirala prigodnu pjesmu koju je napisala za fra Ivana za njegovu mladu misu. Naslov pjesme je „Budi Pastir svoga stada“, 13. srpnja 2014.), Stela Dumančić Čuturić, akademski slikar-grafičar (Članovi Mješovitog zbora sv. Ante Padovanki, Šibenik-Šubićevac). Nakon govora darovali su mladomisniku umjetničku sliku Triptih „Čudotvorac“, Šibenik, 2014. rad akademske slikarice-grafičarke Stele Dumančić Čuturić, misnicu i knjigu), gospođica Branka Mlinar (Omiš), pjesnikinja, kolegica s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilište u Splitu nakon čestitke darovala je u ime prijatelja „Torcide“ dres s potpisima nogometaša Hajduka.

Budući da je bila nedjelja i mnogi su župnici i svećenici bili spriječeni radi obveza u svojim matičnim župama mnogi od njih postupno su pristizali za vrijeme ručka i cijelo vrijeme  poslijepodneva.

Nakon glavnog jela svi oni koji su aktivno radili i služili, na čelu sa s. Imeldom Pešić (Čista Velika), članica Družbe sestara Franjevki od Bezgrješne, izišli su pred mladomisnika i glavni stol potom je fra Ivan održao svoj zahvalni govor. Zadivio je i oduševio sve prisutne sa sadržajem i porukom što je popraćeno i aplauzom prisutnih.

Za vrijeme mladomisničkog ručka pjevali su gosti iz Šibenika i domaći pjevači i to udruženi iz  cijele župe: Lišane, Vukšić, Bulić, Ostrovice i Prović.

Cijeli događaj mlade mise u slici (prvi i drugi čin) fotografirala je tvrtka „Foto studio Atlantik“ iz Zadra. Gospodin Jurica Šimunac, fotograf i gospodin Mladen Antonina, snimatelj.

Organizacijski tim proslave mlade mise fra Ivana Šimunca, mladomisnika:

Fra Damir Ćiro, župnik, s. Ljiljana Radaš, zborovođa, Ivica Musić, načelnik, Bore Savić, ravnatelj Osnovne škole

Kuhinja: s. Imelda Pešić, Marko Žilić,  Ive Nimac, Ive Džepina

Tehnička služba: Ante Mamić, Mile Nimac, Damir Radaš, Mladen Radaš

Voditelji konobara: Ivica Tkalić, Božislav Žuljević

Mladomisnikova braća: Marjan Šimunac, i Ante Šimunac

Fra Mirko Klarić, mladomisnikov propovjednik, fra Stipe Nimac, mladomisnikov kum

Fra Ante Branko Periša, akademski slikar – dizajnirao pozivnicu, spomen-sličice i vodič (tekst vodiča pripremio fra Stipe Nimac)

Svima hvala i blagoslov.

 

 

Propovijed fra Mirka Klarića

Velika mi je čast progovoriti na današnjem slavlju mlade mise našeg fra Ivana Šimunca. Kad mi je prije dva mjeseca pristupio s molbom da budem propovjednik na njegovoj mladoj misi, malo sam zastao, znajući - ljeto je i vrućina, a moje zdravlje je trošno. Ivan je bio uporan. Vi ste me poslali u sjemenište, i moja je želja, a i moga pok. oca, da baš vi propovijedate na mojoj mladoj misi. Sa spomenom oca Svete, pobijedio me. Pristao sam, jer vjerujem da će me danas pozorno slušati i naš Sveto iz rajskih visina.

Dragi fra Ivane, čestitam tebi, tvojoj majci Mirjani, tvojoj braći, tvojoj župi, tvojim odgojiteljima i našoj Provinciji!

Fra Ivane, drago mi je što tvoja mlada misa pada na 15.nedjelju kroz godinu, kada je Božja riječ tako bremenita svojom porukom, a posebno Evanđelje s prispodobom o sijaču.

Pa oslonit ću se upravo na Božju riječ zadnjih par nedjelja.

Nakon čudesno umnoženog kruha Isus je najavio da će nam dati svoje tijelo za jelo. Mnogi su ga tada ostavili i otišli govoreći: „Tvrd je ovo govor tko ga može slušati“.

Poslije toga Isus govori o Bogu kao Ocu i o čovjeku kao najvećoj vrednoti. Nije čovjek radi subote i zakona, nego i subota i zakon su radi čovjeka. E, tu je došlo do sukoba s aristokracijom njegova naroda - s mudracima.

Nedjelju nakon toga, Isus ide još i dalje. Zahvaljuje Ocu što njegov program shvatiše najprije maleni: „Slavim te Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima“. Isus je s vođama svoga naroda imao toliko okršaja, jer su bili uvjereni da sve znaju, da je u njihovim rukama ključ istine, pravde i pravednosti.

Nije slučajno što je Isus svoje učenike izabrao među neukim i priprostim ribarima. Isus je dobro znao da će moći s Petrom, koji je znao reći: „Odlazi od mene Gospodine, grešan sam čovjek!“ ali je znao reći i: „Gospodine, ti sve znaš, znaš i to da te ljubim“. Isus je mogao i s Nikodemom, koji je noću tražio smisao života kod Isusa. Isus je mogao i sa Samarijancima, i stavljao ih za primjer, jer su imali srca za potrebne. Isus je mogao sa svima onima koji o sebi nisu imali veliko mišljenje, ali s umišljenima nije mogao.

I eto nas na čitanjima današnje nedjelje: Isus je krenuo u osvajanje povijesti s malenima i priprostima, a ta revolucija će se sastojati u promjeni srca. Mudrijaši i umišljeni ostaju po strani jer su dostatni sami sebi.

Prvo čitanje slušamo proroka Izaiju koji upućuje riječi utjehe narodu u babilonskome sužanjstvu: Njegova je poruka: Bog neće dopustiti da njegova riječ ostane bez ploda. Kao što zemlja koju natapa kiša ne ostaje bez ploda, tako ni riječ Božjeg obećanja neće ostati bez ploda. I ako nam se nekada čini odviše tvrdo tlo ljudskoga srca, znajmo da na tome poslu nismo sami, upozorava nas sv. Pavao: Duh je onaj koji potpomaže našu nemoć (Drugo čitanje).

Evanđelje: Mudračine i umišljeni koji su se pred Isusa postavili kao tvrdo tlo izazivaju Isusa da još jednom progovori o svome poslanju i svome identitetu u prispodobi. Uzima sliku sijača. Iziđe sijač sijati: jedno zrno pada na put, drugo u trnje, treće na kamenito tlo... S tom slikom jasno je progovorio tko je On: Ja sam taj koji je od Oca poslan i došao sijati Božje riječi. Nisam došao osuditi nego spasiti. Teren na koji želi posijati Božju riječ je ljudsko srce. Ljudska srca su poput tla, neka su kao kamenito tlo, druga su zarasla brigama ovoga svijeta, treća se brzo oduševe, ali brzo i malakšu.

Isus je izabrao učenike da nastave djelo koje je on započeo - djelo sijača. Na drugome mjestu i u drugoj prispodobi progovorit će da osim sijača po danu ima onih koji siju noću, u tami. Umjesto pšenice, noćni sijači siju kukolj.

Tko su sve sijači danas i kakvih ih ima? Pa sijači su roditelji, odgojitelji, učitelji, profesori, svećenici, pisci, novinari, televizija, radio, režiseri filmova i dr .A siju li svi dobro sjeme? Nažalost, ne! Danas je prava poplava sijača zloga sjemena. Nekada nam se čini  da su u naše vrijeme nadvladali sijači zla i da im posao ide bolje za rukom.

Evo me k tebi mladomisniče, fra Ivane. Na tebe je palo oko Galilejskog sijača. Danas izlaziš pred nas raspoložen uzeti kovčeg s Božjom riječi i izići na njivu Gospodnju, gdje te čekaju ljudska srca. Velika je to čast, ali i odgovornost, raditi na njegovoj njivi. Kreni radostan s pjesmom sv. Ivana Pavla II: „O Bože, zar si pozvao mene? Tvoje usne moje rekoše ime. Svoju lađu sada ostavljam žalu, odsad idem kamo šalješ me ti.“

Fra Ivane, dat ću ti deset savjeta:

  1. Budi najprije čovjek!
  2. Budi dobar čovjek (kruh)!
  3. Budi prijatelj Isusov (Euharistijskoga Krista)!
  4. Budi mudar i čuvaj se mudračina (ribar i profesor)!
  5. Budi prijatelj svima, a posebno malenima!
  6. Budi čovjek Riječi i od riječi i molitve!
  7. Budi čovjek milosrđa i praštanja!
  8. Budi prijatelj tišine i šutnje, svjestan da ćeš nekada najviše govoriti šutnjom (primjer monaha i čudesnog križa)!
  9. Budi sin Marijin!
  10. Budi sretan! Sreća je imati prijatelja, a to neka bude narod Božji s kojim ćeš dijeliti dobro i zlo!

 

 

Uvodni govor - fra Stipe Nimac, mladomisnikov kum

Dragi vjernici, draga obitelji Šimunac, draga Mirjana, majko našega Mladomisnika, dragi fra Joško Kodžoman, provincijale Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, dragi fra Damire Ćiro Čikara, župniče župe sv. Mihovila, Lišane Ostrovičke, draga s. Zdravka Gverić, vrhovna poglavarice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, dragi Ivica Musić, načelniče općine Lišane Ostrovičke, dragi Bore Savić, ravnatelju Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić, dragi članovi Mješovitog zbora sv. Ante Padovanskoga, Šibenik – Šubićevac, draga Ane, zborovođa, dragi članovi Zbora župe sv. Mihovila Lišane Ostrovičke, draga s. Ljiljano, draga braćo svećenice, dragi bogoslovi, dragi kume mladomisniče, okupili smo se danas ovdje u crkvi sv. Nikole Tavelića u Lišanima Ostrovičkim da proslavimo jedan veliki događaj, – svečanu mladu misu našega novozaređenoga svećenika fra Ivana Šimunca. Time želimo, s jedne strane, fra Ivanu dati podršku na njegovom svećeničkom putu na koji je, nakon predviđene višegodišnje pripreme, upravo kročio. A s druge strane, ovime želimo zahvaliti svemogućemu Bogu što je njega izabrao za svojega svećenika koji će se životom profesionalno posvetiti služenju Bogu i riječi Božjoj.

I jedno i drugo jako je važno: podrška čovjeku i zahvala Bogu.

Podrška čovjeku, jer svećenik, iako posrednik – mediator i pontifex – mostograditelj između Boga i čovjeka, ipak je čovjek sa svim ljudskim slabostima, poteškoćama, ograničenostima. Ranjiv, potreban, malen. Najprije čovjek. No, po Svetom redu svećenik prima i posebnu zadaću, posebnu službu koja je različita od općeg svećenstva svih krštenika. Prima tu zadaću naviještanja Boga svim ljudima, naviještanja njegove riječi, dijeljenja sakramenata i napose euharistije. Ili kako to sažeto kaže papa (u miru) Benedikt XVI. da je središnja zadaća svećenika ova: Donositi Boga ljudima!  (Benedikt XVI., Misli o svećeništvu, 8.)

Ili jedan drugi sažeti opis svećenika kaže ovako: Svećenik je čovjek uzet iz naroda, pozvan od Boga, posvećen snagom sakramentalne milosti svećeničkog reda u okrilju Crkve i po djelovanju Duha Svetoga te poslan da u ovome svijetu nastavi Kristovo djelo naviještanja evanđelja u radu za kraljevstvo Božje.

Zadaća, dakle, koja stoji pred svećenikom nije baš mala: naviještanje kraljevstva Božjega, kad je zgodno, ali i kad nije zgodno.

Cjelokupna dugogodišnja priprema, rast na odgojnom, obrazovnom i duhovnom području imaju svrhu formiranje što cjelovitijeg, što bolje pripremljenog svećenika za sve izazove koji mu se imaju naći na svećeničkom životnom putu. Svećenički identitet potrebno je neprestano preispitivati i odgovarati na pitanje: Tko sam ja kao svećenik? I to s više strana: 1) Tko sam ja u vlastitim očima? – gdje se radi o zdravom odnosu svećenika prema sebi samom na svim razinama. Potom 2) Tko sam ja u očima ljudi? – gdje svećenik mora uspostaviti zdrave društvene odnose i sagledati sebe s pozicija svoje društvene okoline. Te na koncu 3) Tko sam ja u Božjim očima? – gdje svećenik odgovara na duhovni smisao svojega svećeništva što mu podaruje smisao i duševni mir.

No svećenik na svojemu teškom putu nije sam. S njim je, osim naroda Božjega, uvijek i Bog. Papa Benedikt XVI. kaže da »svećenik svoje ’ime’, to jest svoj identitet, dobiva od Krista. Sve ono što čini, čini u njegovo ime. Njegovo ’ja’ postaje potpuno relativno u odnosu na Isusovo ’ja’« (Benedikt XVI., Misli o svećeništvu, 16.).

Što svećenik više bude prožet Kristom, to će lakše i uspješnije provoditi svoju službu. Jer »od svećenika vjernici očekuju samo jedno: da budu stručnjaci u promicanju susreta čovjeka s Bogom. Od svećenika se ne traži da bude stručnjak u ekonomiji, u graditeljstvu ili u politici. Od njega se očekuje da bude stručnjak u duhovnome životu.«

Sve to od srca želim i našem dragom fra Ivanu, mojem kumu na ovom početku njegova svećeničkog puta. Ne treba zaboraviti milost Božju. Na našem putu mi nikad nismo sami, jer našu slabu i ograničenu narav uvijek potpomaže i usavršava milost Božja (Gratia supponit et perficit naturam).

I tu dolazimo do drugog razloga našeg okupljanja, a to je zahvala Bogu (na svećeništvu) za našeg novozaređenoga fra Ivana, ali i na svemu uopće. Svaka  sveta misa je zahvala. Ova današnja na poseban način.

Kao moto mlade mise uzeo si novozavjetnu rečenicu: „Zahvalan sam Onome koji mi dade snagu – Kristu Isusu, Gospodinu našemu – jer me smatrao vrijednim povjerenja, kad u službu postavi mene“ (1 Tim 1, 12). Nemam tomu puno što dodati, osim još jednom zahvaliti Svemogućemu na svemu. Zahvaliti mu za našeg fra Ivana, zahvaliti mu na ovoj današnjoj svečanosti, zahvaliti mu što nas je stvorio, što sve uzdržava, što daje da „njegovo Sunce izlazi i dobrima i zlima“ – kako kaže biblijski pisac. Sve dolazi od Boga kao svojega praizvora i praiskona. Stoga svaka hvala i slava idu u konačnici Bogu.

Dragi fra Ivane, kume uvijek ostani zahvalan Bogu na svemu, i pokušaj s milošću Božjom i vlastitim zalaganjem što bolje ostvarivati svoju svećeničku službu na koju te Bog pozvao, preispitujući i sagledavajući redovito svoj svećenički identitet s onih bitnih perspektiva koje smo spomenuli: ja, društvo i Bog.

 

 

Pozdravni govor Maria Mamića, krizmanog kuma na mladoj misi fra Ivana Šimunca

Dragi fra Ivane, Bogu hvala što te je kroz ovo teško i sumorno vrijeme čuvao i pratio na tvome odabiru svećeničkoga zvanja. Hvala tvojim roditeljima što su te odgojili u kršćanskome duhu i vrijednostima katoličke Crkve. Ponosan sam na tebe što si prigrlio Isusa i odlučio njemu služiti te pomagati svome hrvatskom narodu na ovaj način.

Kroz tvoje školovanje uvijek sam strepio da ne skreneš s puta kojim si želio ići, i da ne prigrliš nešto od zala današnjega društva koja se današnjoj mladeži nude na svakom koraku.

Jednom prilikom u razgovoru s tvojim ocem on mi je rekao da si pomalo počeo gubiti volju ugledavši neke stvari u zajednici u kojoj si živio. Nisam mogao da ti ne savjetujem: Što je više trnja i prepreka na putu, taj je put zanimljiviji i blagoslovljeniji.

Kad si završio srednju školu i otišao na Visovac znao sam da će Bog još više otvoriti tvoje srce i tebe uzeti za vjernog pastira svoje Crkve. Kroz tvoj studij teologije bio sam ponosan na tebe razgovarajući s tobom u nekoliko navrata. Osjetio sam ljubav prema Bogu i čovjeku u tvome srcu i bio sam siguran da ćeš završiti školovanje i postati dobar svećenik.

Dragi kume, želim ti puno zdravlja, sreće i blagoslova na tvom svećeničkom putu i molit ću se dragom Bogu da ti da snage, volje i ljubavi u svakom trenutku tvojega života.

 

 

Fra Nikola Čurčija, najstariji svećenik iz župe sv. Mihovila – Lišane Ostrovičke najmlađemu

Dragi slavljenici, prijatelji, rodbino i znanci našega današnjega mladomisnika fra Ivana Šimunca!

Ovo je jedinstvena prigoda kada ja, kao najstariji živući lišanski svećenik, trebam nekoliko riječi reći najmlađem lišanskom svećeniku i zaželiti mu sreću, plodan rad i Božji blagoslov u franjevačkom svećeništvu Provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu.

Dragi mladomisniče fra Ivane!

Ti si se danas vjerničkoj publici predstavio kao najmlađi lišanski svećenik.

A točno na današnji dan pred  45. godina, nedjelja, 13. srpnja 1969. godine mladu misu su slavili četvorica mladomisnika iz Župe Lišane u borima kod sv. Mijovila: fra Ante Mijaljević, fra Ivan Rašić, fra Ivan Nimac i ja, fra Nikola Ćurčija. Tada je najstariji živući lišanski svećenik bio prof. fra Frano Nimac. A mi smo tada bili najmlađi, i slovili smo kao mladi i moderni svećenici iz Župe Lišane.

Od nas četvorice: jedan je u mladosti umro, drugi je u modernosti nestao, a fra Ivan Nimac i ja i danas smo tu. Jest, da smo izgubili mladost, jer smo ušli u godine; jest da smo izgubili i modernost, jer se ona gubi sama po sebi, ali smo ipak sačuvali najveću vrijednost – svećeništvo za koje smo žrtvovali i mladost i modernost i obitelj i sve. Bogu hvala za to!

Dragi fra Ivane mladomisniče, ti si danas i mlad, i zgodan i moderan lišanski svećenik i svećenik cijele Katoličke crkve i naše franjevačke Provincije.

Tri su moje želje koje posebno želim istaći na ovom tvome mladomisničkom slavlju i, Bože, daj da se one ispune.

Prva je moja želja: Želim ti puno uspjeha u prvim svećeničkim koracima da ti mladost i modernost nečujno prolaze, a da ostane i ostari tvoje svećeništvo.

Druga je moja želja: Želim ti da ne ostaneš dugo najmlađi lišanski svećenik. Svijet i Lišane trebaju novih lišanskih svećenika.

Treća je moja  želja: Neka bude i nadalje mladomisničkih slavlja u Lišanima i lišanskoj župi, toliko mnogo da i ti jednom postaneš najstariji lišanski svećenik kao ja danas.

Čestitam tebi, tvojoj majci, braći i sestrama, rodbini, časnim sestrama i svećenicima iz župe i Ravnih kotara, čestitam našoj Provinciji i Biskupiji, te našem župniku fra Damiru i svim župljanima ovaj veliki tvoj i naš zajednički svećenički dan!

Hvala Ti što si našu svećeničku starost učinio bezbrižnijom i ugodnijom! Neka Te Božja naklonost prati i čuva u franjevačko-svećeničkom životu i neumornom radu na dobro i ponos naše Provincije i cijele Crkve! Sretno!

 

 

Zahvalni govor fra Ivanu rođaku svećeniku-franjevcu - Tonka Kulaš

Dragi prijatelji i uzvanici, kršćanska braćo i sestre,

u ime obitelji i u svoje osobno ime zahvaljujem vam što ste u ovako velikom broju došli biti svjedoci ovoga svetog čina – mlade mise našega dragog fra Ivana. Ako je Krist nazočan već tamo gdje su „dvojica ili trojica sabrana u njegovo ime“, koliko li je tek danas ovdje s nama.

Dragi moj brate, okupili smo se ovdje danas proslaviti svečani dovršetak dugotrajnog procesa tvoje pripreme za Bogu posvećeni život. Ponosna sam na tebe. Zahvalna sam Bogu što je upravo tebi dodijelio tu zadaću da naviještaš riječ Njegovu i Njemu na specifičan način zauvijek služiš. Odnosno, da ponovim biblijsku riječ, moto tvoje svete mlade mise: „Zahvalan sam Onome koji mi dade snagu – Kristu Isusu, Gospodinu našemu – jer me smatrao vrijednim povjerenja, kad u službu postavi mene.“ (1 Tim 1, 12) U ovim riječima odražava se svijest vlastite nedostatnosti, vlastite nemoći i zahvalnosti Bogu, stava koji je beskonačno udaljen od oholosti i samodostatnosti koje ne primjećuju vlastitu krhkost, nemoć, ništavilo pred Bogom. Jer kao što stoji u Bibliji: „Što imaš, a da nisi primio?“ Ako smo sve primili, ako sve što imamo i jesmo, i mi i sve što postoji, dolazi samo od Boga stvoritelja, onda ne čudi važnost i ljepota zahvalnosti kao osnovne kršćanske i ljudske vrline. I ja sam s tobom i svima ovdje danas osobito zahvalna Bogu što te smatrao vrijednim povjerenja svoje službe!

Čestitam na ovom velikom i važnom koraku u tvom životu! Neka te Božja mudrost i Duh Sveti čuvaju i vode kroz život svojom snagom i mudrošću. Velikim srcem punim dobrote budi uzor svim vjernicima koje ćeš susretati, a na ponos svome ocu koji te gleda sa nebeskih visina!

 

 

Čestitka sestara Franjevka župe Lišane fra Ivanu Šimuncu

s. Zvonimira Nimac

Dragi naš mladomisniče Ivane, pozdravljam te i izričem čestitku u ime svih časnih sestara naše župe. Čestitamo ti na ovom velikom i važnom koraku u tvome životu, na hrabrosti i odlučnosti, na povjerenju kojim si se predao Gospodinu! Čestitamo ti što si glas Božji čuo i što si njegov poziv prihvatio!

Izabrao si lijep i uzvišen, ali i težak poziv. U vremenu koje karakterizira egocentrizam, individualizam, materijalizam… opredijelio si se za franjevaštvo i za svećenički poziv. Odlučio si svjedočiti Krista kada je toliko toga u ovom svijetu protiv Njega i Njegove Crkve i kada nije lako biti radnik u Njegovom vinogradu. U ovom vremenu sada si „knjiga“ iz koje ljudi žele čitati Evanđelje i osoba u kojoj žele susresti živog Isusa, susresti dobrotu i ljubav. Očekuju Božju riječ, istinu i primjer života u kojemu si s njima kao brat među braćom i sestrama, ali ne zato da se s njima izjednačavaš u slabostima i grijesima, nego da ih svjetlom svoga života, primjerom svoje vjernosti Bogu, čistoćom i ljubavlju privlačiš. Najuvjerljivije i najglasnije govorit će tvoj život, djela ljubavi. Živi s Bogom u srcu jer tko živi s Bogom u srcu, taj je propovjednik u hodu! I kad šuti, on govori poput sv. Franje koji je propovijedao samim tim, dok je skromno i pobožno prolazio kroz grad, a da ni riječi ne bi rekao.

Fra Ivane, neka ti Isus kojemu si se odazvao bude Put, Istina i Život; istina koju ćeš prihvaćati i život koji ćeš živjeti! Budi milosrdni Samarijanac ljudima današnjeg vremena. Po uzoru na Onoga koji visi ovdje na križu, budi čovjek milosrđa. Trebat ćeš voditi ljude k najdubljem središtu njihova života, na dno njihova srca. A to ćeš moći jedino ako si našao vlastito srce, ako tvoje srce nije tvrdo i bešćutno već samilosno.

I dalje ćemo te pratiti molitvom, da tvoj život i tvoje djelovanje bude na slavu Božju, na dobro Crkve, našega hrvatskoga naroda i na dobro svih ljudi, posebno onih koji će ti biti povjereni. Budi skroman i ponizan kakvog te Bog želi. Budi hrabar i ne boj se! Čitavo nebo stoji iza tvojih leđa, prepusti se Bogu i dopusti mu da djeluje u tebi. Ne idi daleko unaprijed sa svojim planovima, nego dan po dan. Nikada u svom životu nemoj prestati moliti i Boga voljeti. Neka tvoje lice uvijek bude vedro, radosno, veselo…franjevačko.

Želimo ti obilje Božje mudrosti, snagu i silu Duha Svetoga. Učinio te Bog dostojnim poziva i  do savršenstva doveo svako tvoje nastojanje oko dobra da se u tebi i po tebi proslavi ime našega Gospodina Isusa i ti u Njemu! Bog, koji je započeo ovo milosno djelo, neka ga dovrši do dolaska Isusa Krista. Neka te On, koji je izvor mira, potpuno posveti! Vjeran je Onaj koji te pozvao: On će to i učiniti!

Fra Ivane dragi, čestitke i samo čestitke tebi i tvojim najbližima: tvojoj  majci Mirjani, ocu Živku (Sveti) koji se danas u nebu raduje radošću velikom, tvojoj braći i tvojim najbližima.  Bog te blagoslovio! Gospa te čuvala i zagovorom pratila u sve tvoje dane.

Ovom prilikom želim pozvati sve naše župljane da, dok Bogu zahvaljujemo za našeg mladomisnika fra Ivana, svoj pogled upravimo prema nebu i zahvalimo MU za sva duhovna zvanja iz naše župe, za sve naše žive svećenike, redovnike  i redovnice, a na poseban način za one koji su prošli ovom zemljom čineći dobro i postadoše dionici vječne sreće u nebu. Tako velike osobnosti kakvi su bili pok. fra Frano Nimac, fra Ante Mijaljević, fra Mile Mamić, fra Mijo Marić, fra Zvonimir Nimac, s. Antonina Ledenko,  s.Ivana Ledenko i s. Jerka Radaš, (koja nas je napustila ove godine) ne mogu se zaboraviti. Dugujemo im veliku zahvalnost.  Dragi naši Lišanci, Vukšićani, Bulićani, Ostrovčani, Provićani…, bez prestanka molite za nova duhovna zvanja, potrebna su nam kao kiša zemlji suhoj. Mladi naši, ne bojte se koraka koji vodi u život. Isus dragi i danas prolazi našim selima i gradovima, kao nekoć prašnjavim putovima Palestine, i zove, kuca na vrata vašeg srca… On je taj koji gleda, izdvaja za se i poziva, a čovjek se odaziva. Otvorite mu vrata svoga srca i dopustite mu da vas povede!

 

 

Zahvalni govor mladomisnika fra Ivana Šimunca

Cijenjeni gosti, subraćo, rodbino i svi dragi prijatelji,

zahvalan sam Bogu na današnjem danu. Prema ovomu danu sve je vodilo. Na tom putu Bog mi providi drage ljude koji su me vodili i usmjeravali kroz život. Pri tome prvenstveno mislim na moje roditelje: majku Mirjanu i pok. oca Svetu. Za ovaj dan još uvijek su najzaslužniji oni. Roditelji mi s Božjom pomoći prenesoše klicu života i ugradiše u mene temelje ljubavi prema Bogu i čovjeku. Odmah za njima tu su moja braća: Ante, Marijan i Stipe. Ne samo da su ponijeli najveći teret u organizaciji ovoga dana, nego im zahvaljujem i za sve lijepe trenutke zajedničkoga života i odrastanja. Uz roditelje oni su mi bili prva i glavna potpora na mojemu putu. Zahvaljujem i nevjesti Dinki, sinovkama Valentini i Patriciji i sinovcu Jakovu na njihovu doprinosu. Cijela obitelji, veliko vam HVALA!

Zahvaljujem i svoj rodbini na ustrajnim molitvama i svakoj podršci koju ste mi pružili. Preporučam se i dalje u vaše molitve. Od srca vam hvala. Ne smijem zaboraviti ni župnike i časne sestre koji su djelovali u ovoj župi, kao i u progonstvu za vrijeme rata. Njihov primjer bio mi je poticaj za opredjeljenje na ovaj životni poziv. Zahvaljujem mojoj Franjevačkoj zajednici, Franjevačkoj provinciji Presvetoga Otkupitelja, na čelu s provincijalom fra Joškom Kodžomanom, za mnogostruku pomoć. Zahvaljujem Družbi sestara Franjevki od Bezgrješne (Šibenik) na čelu sa s. Zdravkom Gverić, vrhovnom poglavaricom. Zahvaljujem i svim učiteljima, odgojiteljima i profesorima na trudu oko prenošenja znanja, ali i općeljudskih vrijednosti. Nadam se da ću znati živjeti ono čemu ste me nastojali poučiti.

Sad bih se zahvalio i onima koji su nesebično pripomogli pri realizaciji ovoga slavlja. Ako nekoga slučajno izostavim, unaprijed molim za razumijevanje. Na prvom mjestu tu je moja obitelj. Nadalje, zahvaljujem fra Stipi Nimcu koji se spremno odazvao biti mi kumom. Na njega je također spao veliki dio organizacije ovoga slavlja. Fra Stipe hvala! Hvala i tebi fra Mirko na živom svjedočenju, kako riječju tako i životom! Zahvaljujem župniku fra Ćiri i časnoj sestri Ljiljani na svesrdnoj pomoći. Hvala i mješovitom zboru Sv. Ante Padovanskoga Šubićevac - Šibenik njihovoj voditeljici prof. Ani Grubić Miškić, kao i našim domaćim pjevačima iz naše župe koji su uzveličali današnje misno slavlje. Hvala i svim bogoslovima koji su pomogli u služenju kod misnog slavlja.

Zahvaljujem općini Lišane Ostrovičke na čelu s gosp. Ivicom Musićem na spremnosti da pomognu kad je god to trebalo. Zahvaljujem i gosp. Bori Saviću, ravnatelju Osnovne škole u Lišanima, koji nam je ustupio prostore škole i igrališta. Veliko hvala i cijeloj logistici: gosp. Mladenu Radašu, gosp. Anti Mamiću, gosp. Mili Nimcu, gosp.Tomi Šimuncu, gosp. Damiru Radašu i gosp. Vladi Nimcu, koji na ovom događaju odavno rade. Veliko hvala i osoblju u kuhinji na čelu sa s. Imeldom Pešić. Uz nju su časne sestre i naši sveprisutni kuhari gosp. Marko Žilić i gosp. Ive Nimac uz svoje postrojbe. Zahvaljujem i gosp. Ivi Džepini. On se ipak najviše ugrijao oko ručka. Hvala osoblju koje nas je služilo i još uvijek služi, našim mladim konobarima, kako iz župe tako i iz Frame  Sv. Ante Padovanskog,  Šubićevac-Šibenik, na čelu s gosp. Ivicom Tkalićem i gosp. Boženkom Žuljevićem. Hvala ekipi na hladnjači i kod točijonika, kao i vrijednim gospođama koje peru suđe. Hvala i naši mladima koji usmjeravaju, paze na parking, te osiguravaju ovo slavlje kako bi sve prošlo u najboljem redu.

Hvala svim sponzorima kako na financijskoj, tako i na logističkoj potpori:. Hvala i svima vama koji ste se na bilo koji način založili oko ovog slavlja. Hvala vam na vašem odzivu i svim prilozima. Hvala i onima koji su me pratili i bili mi velika podrška na mojemu putu, a nisu danas s nama. Vjerujem da na mene gledaju i za me mole. Na svemu im hvala.Ako sam koga izostavio nisam namjerno. Ako sam ja koga i zaboravio, Bog sigurno neće. Neka vam je On nagrada i zahvala. Nosite me i dalje u svojim molitvama. Ja ću sigurno nositi vas. Bog vas blagoslovio i živjeli!


 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

22. lipnja: Split - Svećeničko ređenje

************

25.-28. lipnja: Proslava Presvetoga Srca Isusova u Šibeniku

************

27.-29. lipnja: Siverić - 50. obljetnica župe

************

29. lipnja: Kruševo - 50. obljetnica svećeništva

***********

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1885
Ovaj mjesecOvaj mjesec50645
UkupnoUkupno6887427

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 139 

Administrator

franodoljanin@gmail.com