Karin: Molitva iz karinskog samostana

Karinski gvardijan i župnik fra Petar Klarić svakoga dana u 19.30 sati blagoslivlje cijeli svijet moćima sv. liječnika Rikarda Pamurija, zaštitnika bolesnika, i moćima sv. Antuna Padovanskoga, svetca cijelog svijeta i čudotvorca, dok ne prestane pamdemija koronavirusa.

U Franjevačkom samostanu u Karinu čuva se relikvijar s moćima sv. liječnika Rikarda Pampurija, zaštitnika bolesnika, koji je živio početkom dvadesetog stoljeća, (1897.-1930.) nedaleko Milana. „Postao je liječnik, te u svom pozivu velikodušno i milosrdno služio bolesnicima. Da svoje zalaganje još više ostvari, stupio je u red Milosrdne braće. Umro je mlad na glasu svetosti. Grob mu se nalazi u Trivolziu, nedaleko Milana. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 1981., a potom svetim 1989. godine. Otada svaki dan dolazi mnoštvo vjernika na njegov grob i mole ga za zagovor. Mnogi su bolesnici na njegov zagovor pomognuti. Postao je istinski zaštitnik bolesnika“, (verbum.hr/knjige/devetnica-u-cast-sv-rikarda-3344). Opširnije: zivazajednica.de

 
Frankfurt: Novi broj Žive zajednice

Iz tiska je izašao novi dvobroj Žive zajednice glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Kako zbog aktualne situacije u svezi s koronavirusom tiskano izdanje uskrsnog broja Žive zajednice neće moći stići do svojih čitatelja, uredništvo ga je objavilo na svom portalu: zivazajednica.de

Više...
 
Miljevci: Novi broj župnog lista

Miljevci - Uskrs, 2020.

 
Fra Ivan Macut objavio novu knjigu

Fra Ivan Macut objavio novu knjigu iz povijesti hrvatske filozofije pod naslovom Hrvatska filozofija od sloma Nezavisne Države Hrvatske 1945. do raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 1991. godine. Knjiga sadrži ukupno 880 stranica, a recenzenti su: prof. dr. sc. Dario Škarica te dr. sc. Bojan Marotti. Knjigu je izdala Služba Božja.

 

Više...
 
Fra Jure Brkan objavio novu knjigu

Fra Jure Brkan, redoviti profesor kanonskoga prava u miru, objavio je jedanaestu samostalnu knjigu pod naslovom Crkveno-pravni stav Katoličke Crkve prema masoneriji. Recenzenti knjige: prof. dr. sc. Josip Šimunoviće i prof. dr. sc. Josip Mužić. Urednik knjige doc. dr. sc. Ivan Macut. Knjigu je izdala Služba Božja.

Više...
 
Pisma poglavara OFS-a

U prilogu su pisma poglavara OFS-a upravljena članovima Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) (Tibor Kauser, gen. min. OFS i Anđa Slunjski, nac. min. OFS)

 
Split: Novi broj lista Marija

Objavljen je novi broj mjesečnog lista za Marijine štovatelje - MARIJA za travanj 2020. Urednik fra Petar Lubina naslovio je uvodnik Ne bojte se. Uvodnik prenosimo u cijelosti:

Više...
 
Preminula majka fra Marka Durana

Dana 21. ožujka 2020. preminula je Toša Duran r. Bojčić (1925.) majka našega brata fra Marka Durana.

Sprovod će biti 23. ožujka 2020. godine u krugu najuže obitelji.

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine!

Više...
 
Fra Marko Mrše, provincijski ministar: Pismo braći

Pismo svoj braći Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja

Draga braćo

i našu Domovinu pogodila je pandemija širenja smrtonosnog virusa, koja traje već neko vrijeme i ne znamo kada će prestati. Svjedoci smo ozbiljnosti situacije koja se iz dana u dan mijenja na gore, sa strahom i zabrinutošću jer ne znamo koji su joj razmjeri. U svrhu sprječavanja širenja koronavirusa u posljednje su vrijeme poduzete i još se poduzimaju sve strože mjere.  Prije nekoliko dana  pismenim priopćenjem crkvenoj su se javnosti obratili biskupi splitske metropolije, koji su to učinili na temelju odredbi i preporuka mjerodavnih civilnih vlasti,  o ponašanju i postupanju u ovim neprilikama kako bismo svi zajedno, odgovorno djelujući, zaštitili i svoje živote i živote ljudi s kojima dolazimo u kontakt. Upravo danas smo primili priopćenje i Hrvatske biskupske konferencije koja je izdala konkretne smjernice vezane za postupanje i ponašanje s ciljem osobne i zajedničke zaštite od koronavirusa. Naime, biskupi su donijeli odredbu prema kojoj se ukida slavljenje misa s narodom, dijeljenje sakramenata i tome slično, što je mjera koja je zasigurno pogodila i rastužila redovnike i redovnice, naše vjernike i svećenike koji za njih duhovno skrbe. Svima je, bez sumnje, ta odredba osobito teško pala.

Draga braćo, obraćam vam se ovim pismom s kojim vam želim pokazati svoju blizini, uputiti vam riječ ohrabrenja u ovim teškim trenucima, ali vas i pozvati da odgovorno i ozbiljno shvatimo odredbe mjerodavnih civilnih i crkvenih vlasti. Panika i strah u izvanrednim i teškim situacijama, poglavito kada su povezane s opasnošću za ljudski život, prirodni su čovjekovi osjećaji, ali mu zasigurno nisu dobri saveznici. Stoga vas želim potaknuti da trezveno i mirno pratimo razvoj događaja. Želim vas potaknuti i podsjetiti da smo po savjesti dužni provoditi donesene odredbe i u skladu s tim pridržavati se pravila postupanja i ponašanja.  Osobito vam stavljam na srce da budete ozbiljni i dosljedni, svjesni trenutka u kojem jesmo, savjesni i odgovorni u postupanju i ponašanju, spremni pružiti ruku pomoći u svemu u čemu bude potrebno.

U vremenu smo korizme koja je sama po sebi vrijeme intenzivnije molitve, posta i pokore kao pripreme za najveći kršćanski blagdan – Kristovo uskrsnuće. Njezin dodatni smisao i važnost možemo promatrati i o njoj na takav način razmišljati i kroz ovu novonastalu situaciju. Pozivam vas, braćo, da i kroz ovo sveto korizmeno vrijeme još više vremena posvetimo molitvi, kroz koju ćemo, vjerom potaknuti, od Boga tražiti njegovu pomoć i zaštitu za sve ljude i cijelo čovječanstvo.  Uključimo u svoje molitve sve oboljele, one koji na bilo koji način skrbe o oboljelima, za one koji svojim radom pridonose da se svakodnevni život odvija u granicama mogućeg. Žarko i s vjerom upućena molitva neće ostati neuslišana!

Mir i dobro!

Fra Marko Mrše, provincijski ministar

Split, 19. ožujka 2020.

 
Odredbe biskupa HBK u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19

Svjesni sadašnjih zahtjevnih okolnosti, a kao dionici odgovornosti za zdravlje i život vjernika i drugih građana, te u skladu s najnovijim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, donosimo privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke.

1. Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima.

2. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Neka istodobno žarko ustraju u molitvi Časoslova i razmatranju, prinoseći prošnje za Božji narod i sav svijet.

3. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti.

4. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.

5. Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

6. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji.

7. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

8. Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

9. Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom.

10. Katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

11. U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti  s posjetiteljima izvana.

Svećenici i ostali pastoralni djelatnici neka objave ove upute u župnim časopisima, oglasnim pločama ili na web-stranicama.

Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).

Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna.

Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo.

BISKUPI HRVATSKE BISKUPSKE KONFERENCIJE

Zagreb, 19. ožujka 2020.

 
Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župama Sv. Jure u Rupama i sv. Kate u Dubravicama

Pastirski pohod šibenskog biskupa župama Sv. Jure u Rupama i sv. Kate u Dubravicama bio je u nedjelju 8. ožujka ove godine. Opširnije: sibenska-biskupija.hr

 
Vrlika: Franjevački sjemeništarci iz Sinja s odgojiteljem u župi

Na treću korizmenu nedjelju 15. ožujka 2020. godine sjemeništarci iz Franjevačkog sjemeništa u Sinju sa svojim ravnateljem fra Joškom Kodžomanom gostovali su u župi Vrlika. Prije sv. mise u 10.30 sati u župnoj crkvi u Vrlici župnik fra Mladen Prolić zaželio je ravnatelju i sjemeništarcima dobrodošlicu i rekao nazočnim vjernicima da današnji dan bude u župi dan molitve sa svećenička i redovnička zvanja.

Više...
 
Molitve Gospi od Zdravlja

Molitve Gospi od Zdravlja

 
Ludwigsburg: Župski listić

HKZ Ludwigsburg - Uskrs 2020.

 
WIESBADEN-NAUROD: Odražane duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i trajne đakone iz zapadne Europe održane su, od 9. do 12. ožujka, u kući za susrete Biskupije Limburg „Wilhelm-Kempf-Haus“ u Wiesbaden-Naurodu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Opširnije: zivazajednica.de

 
Samobor: 14. nacionalni tečaj za asistente Franjevačkoga svjetovnog reda i Franjevačke mladeži

U Kući susreta Tabor u Samoboru održan je od 9. do 11. ožujka 14. nacionalni tečaj za duhovne asistente Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži o temi „Skrb za očuvanje stvorenja u životu i djelovanju OFS-a i FRAMA-e“. Opširnije: ofs.hr

 
Zmijavci: Duhovna obnova

U župi Svih svetih u Zmijavcima održala se duhovna obnova 7. ožujka 2020. godine.

Više...
 
Posjet bogoslova župi Sveti Filip i Jakov

Na poziv o. župnika don Darija Mataka, u nedjelju, 8. ožujka, bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja posjetili su župu Sveti Filip i Jakov u istoimenom mjestu. Opširnije: franjevci-st.com

Više...
 
Imotski: Sprovod fra Petra Vrljička

U subotu 7. ožujka 2020., u Imotskom, ispraćen je na posljednji počinak  fra Petar Vrljičak, svećenik Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, iznenada preminuo u Baškoj Vodi u utorak 3. ožujka u 60. godini života, 41. redovništva i 33. svećeništva.

Misi zadušnicu u crkvi sv. Franje predsjedao je mons. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarski, uz koncelebraciju fra Marka Mrše, provincijskog ministra Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, mons. Miroslava Vidovića, generalnog vikara Splitsko - makarske nadbiskupije te još stotinjak svećenika. Na misi su sudjelovali postulanti, novaci, bogoslovi, časne sestre i vjernici iz Imotskog kao i okolnih župa, a i župa u kojima je fra Petar djelovao kao župnik. Zbog velikog mnoštva vjernika jedan dio bio je i ispred crkve. Preko sv. mise pjevao je zbor iz Baške Vode.

Više...
 
Baška Voda: Ispraćaj fra Petra Vrljička

U petak 6. ožujka 2020. u župnoj crkvi u Baškoj Vodi slavljena je sv. misa za pok. župnika fra Petra Vrljička u 11 sati. Crkva je bila prepuna vjernika koji su na taj način iskazali poštovanje te molili za svog iznenada preminulog župnika. Na misi su sudjelovali i fra Petrova majka, braća, sestre i njihova djeca. Sv. misu predvodio je makarski gvardijan fra Stanko Dotur u koncelebraciji s petnaestak svećenika. Prigodnu propovijed i oproštajnu riječ zahvale pok. fra Petru uputio je fra Hrvatin Gabriel Jurišić. Nakon mise izmoljene su molitva odrješenja te su pokojnika prevezli u Imotski. U Imotskom su braća franjevci i nekoliko desetaka vjernika uz rodbinu unijeli pokojnika u crkvu sv. Franje gdje su izmolili Srednji čas za pokojnike te su nakon toga prevezli tijelo u mrtvačnicu.

 
Koeln: Križni put

Djeca se sve više uključuju u pobožnost Križnog puta. Opširnije: hkm-koeln.de

 
SPLIT/VISOVAC: Seminar za trajne đakone i pastoralne suradnike

Seminar daljnje izobrazbe za hrvatske trajne đakone i pastoralne suradnike i suradnice (redovnice i laikinje i laike) iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj održan je ponedjeljka od 2. do petka 6. ožujka, u samostanu Službenica Milosrđa (Duhovni centar Oaza sv. Marije Krucifikse) u Splitu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni. Opširnije: zivazajednica.de

 
Zagreb: Antićevo

Svečano euharistijsko slavlje na 55. obljetnicu smrti časnoga sluge Božjega oca fra Ante Antića predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, naslovni nadbiskup Tuscanije, u zajedništvu sa još 17 svećenika i velikim brojem vjernika koji su ispunili kriptu Majke Božje Lurdske.

Više...
 
Zagreb: Antićevo - trodnevnica

Za proslavu ovogodišnjeg Antićeva po ustaljenom običaju pripremali smo se trodnevnicom. Ove godine prva dva dana trodnevnice predvodio je euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao fra Ivan Režić, magistar bogoslova u samostanu o. fra Ante Antić na Trsteniku u Splitu. Treći dan trodnevnice euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao mnp. o. provincijal dr. fra Marko Mrše. Svaki dan nakon euharistijskog slavlja na grobu časnoga sluge Božjega predvoditelji euharistijskog slavlja i ostali svećenici molili su molitvu za proglašenje blaženim Časnoga sluge Božjega i za milosti po njegovu zagovoru.

Više...
 
Split/Trstenik: Proslava Antićeva

U srijedu, 4. ožujka, nakon trodnevne pripreme, u franjevačkom samostanu na Trsteniku proslavljeno je Antićevo ili  spomen dan preminuća časnog sluge Božjeg o. fra Ante Antića. O. fra Ante Antić preminuo je na glasu svetosti u samostanu Majke Božje Lurdske u Zagrebu prije 55 godina, a trenutno se vodi postupak za njegovo proglašenjem blaženim. Opširnije: franjevci-st.com

 
Preminuo fra Petar Vrljičak

Javljamo braći Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, rodbini, prijateljima i znancima da je iznenada preminuo u Baškoj Vodi u utorak 3. ožujka 2020. u 60. godini života, 41. redovništva i 33. svećeništva fra Petar Vrljičak.

U petak 6. ožujka 2020. u 11 sati u župnoj crkvi u Baškoj Vodi slavit će se sv. misa za pok. fra Petra, a nakon mise bit će ispraćaj u Imotski.

Misa zadušnica slavit će se u crkvi sv. Frane u Imotskom u subotu 7. ožujka 2020. u 15 sati. Nakon mise bit će sprovodni obredi na groblju Gospe od Anđela u Imotskom.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas68
Ovaj mjesecOvaj mjesec68
UkupnoUkupno7614946

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54